חכמולוגי
בלוג

תחרות הבלונים

 

 

תחרות הבלונים!

     

 

 

שלום ילדים!   כאן ד'ר פולקע !

 

השבוע, ב'אבא ליום אחד', נבקר במאפייה מיוחדת שאופים שם לחם מחמצת. מחמצת היא חומר שעשוי רק מקמח וממים, והיא נקראת גם 'שאור'. ומה היא עושה? בדיוק מה ששמרים עושים! היא מתפיחה את הלחם, ומשחררת לתוכו בועיות של גז פחמן דו חמצני. בפסח, שמתקרב אלינו בצעדי ענק, כל החומרים המחמיצים האלה אסורים, כי הם מה שהופכים את הבצק שלנו לחמץ.

 

לוקח כמה ימים להכין מחמצת, אבל הנה ניסוי מגניב שתוכלו לעשות עם שמרים רגילים. קדימה!

 

 

 

 

  

 

מה צריך?

 

שני בקבוקים קטנים, ריקים ונקיים של מים (או מיץ, אם דווקא בא לכם…)

 

- שני בלונים

 

- שמרים יבשים

 

- סוכר

 

- מים חמימים - לא רותחים!

 

- קערת מים חמים - גם לא רותחים, אך חמים יותר מהקודמים.

 

- קערת מי קרח

 

 

 

 

 

 

מה עושים?

 

בכל בקבוק שמים כף שמרים, כפית סוכר, ובערך שלושת רבעי כוס מים חמימים. שימו לב לחום של המים - אם הם יהיו חמים מדי, הם יהרסו את השמרים!

לוקחים את הבלונים, ומנפחים כמה פעמים, כדי שהבלון יתגמש. מלבישים את צוואר הבלון על צוואר הבקבוק.

מכניסים בקבוק אחד לתוך קערת המים החמים, ואת השני לקערת המים הקרים.

עכשיו מחכים…

מה אתם אומרים? התנפחו לכם הבלונים? איזה בלון התנפח יותר?

 

 

  

למה זה קורה?

  

השמרים הם בעצם יצורים קטנטנים שיושבים להם בשקט עד שנותנים להם לאכול. והם מאוד אוהבים סוכר! הייתי צריך לשמור להם חלק ממשלוחי המנות שלי... ברגע שהם מקבלים אוכל, הם מתחילים לתפוח ולייצר פחמן דו חמצני, שמנפח את הבלון.

כל מיני דברים משפיעים על קצב הפעולה שלהם, וחום הוא אחד מהם. בטמפרטורה חמה החבר'ה האלה הרבה יותר פעילים ותוססים, ולכן הם מנפחים את הבלון מהר יותר!

נ.ב. - רוצים להמשיך בניסוי? במקום להשוות טמפרטורות, אתם יכולים לשים בבקבוקים נוזלים אחרים, כמו קולה או מיץ תפוזים, ולהשוות למים. אתם גם יכולים לנסות להכניס לאחד הבקבוקים כף קמח ולראות מה יקרה...

                               בהצלחה!

 

 

 

 

 

התגובות שלכם

  • תהילה אהרונוביץ
    י"ט אדר ב תשע"ו
    מגניב!!!!!!
  • אורה
    י"ט אדר ב תשע"ו
    פשוט מושלם
  • אני... ;););););)
    כ' אדר ב תשע"ו
    א - ד - י - ר - ! - !