חכמולוגי
בלוג

פינלנד

 השבוע, פינלנד חוגגת את יום העצמאות שלה, וזאת הזדמנות מצוינת ללמוד קצת על ארץ צפונית שרובנו לא כל-כך מכירים. 

 • איפה היא? בצפון אירופה, והיא שכנה של רוסיה, שוודיה ונורבגיה.

 • קטנה או גדולה? בינונית, אך מבחינת האוכלוסייה, מתגוררים בה פחות תושבים מאשר בישראל הקטנטונת!

5.5 מיליון איש, מה שהופך אותה למאוד לא צפופה. 

• איך הנוף? אם אתם אוהבים אגמים ואיים - אז פינלנד היא ממש לטעמכם!

בפינלנד יש יותר מ-180 אלף(!) אגמים וכמות דומה של איים. הרים, לעומת זאת, כמעט שאין. 

 • קר או חם? קר מאוד! לפחות בחורף. רבע משטחה של פינלנד נמצא מעל החוג הארקטי, שהוא מעגל דמיוני המקיף את הקוטב הצפוני.

בחורף, השמש לעולם לא זורחת, ובקיץ היא לא שוקעת! בטח מגניב לשחק בחוץ באור יום בשלוש לפנות בוקר Laughing וכיאה למקום צפוני כל כך, אפשר לראות בה גם את האורות הצבעוניים המכונים 'הזוהר הצפוני'. 

 • אמרה מעניינת - ידעתם שבפינית יש אמירה שמדברת עלינו, היהודים? 'זו ממש עברית' היא הביטוי המקביל ל'זה סינית בשבילי' שאומרים אצלנו בארץ…

 • הנקודה היהודית - בפינלנד יש קהילה יהודית של כ-1500 איש. חלקם הגדול צאצאים של הקנטוניסטים - יהודים שגויסו בילדותם לצבא רוסיה לפני 200 שנה. החיילים היהודים הגיעו לפינלנד במסגרת מלחמה בין הארצות, והחליטו להישאר שם. 

 • בשנות השואה, פינלנד סירבה לפגוע ביהודים שישבו בה בדרך כלשהי, וכך ניצלו חיי הקהילה. לעומת זאת, צבא פינלנד הצטרף לצבא גרמניה כדי להילחם בשכניהם הרוסים, ובתוך הצבא הפינלנדי שירתו גם יהודים. כך יצא שבאופן חריג במיוחד, חיילים יהודים נלחמו בצד של הנאצים!  

 • מה אוכלים? בפינלנד, כמו בסקנדיביה כולה, דגנים הם חלק חשוב מהתפריט. ובגלל שהחורף ארוך וקר - אין כמו צלחת דייסה מתוקה כדי להתחמם ולהתנחם מול האח! כאן בארץ קצת פחות מקובל לאכול דייסות, אבל אנחנו ממליצים לכם לנסות. מעבר לעובדה שמדובר בארוחה מזינה במיוחד, היא גם ממש טעימה! כאן הבאנו לכם גרסה מיוחדת לדייסה אפויה עם תפוחים וחמוציות. בתיאבון!

   

דייסה אפוייה

 

מצרכים

    1 וחצי כוסות שיבולת שועל

  רבע כוס סוכר חום

  1 כפית אבקת אפייה

  רבע כפית מלח

  2 ביצים

  שלושת-רבעי כוס חלב

  כף שמן

  1 כפית תמצית וניל

  חופן אגוזי מלך קצוצים

  חופן חמוציות

  2 תפוחים ירוקים קלופים וחתוכים לקוביות

 

 אופן ההכנה 

בקערה אחת מערבבים את כל החומרים היבשים: שיבולת שועל, סוכר, אבקת אפייה ומלח.

 בקערה נפרדת מערבבים את החומרים הרטובים: הביצים, החלב, השמן ותמצית הווניל.

  מערבבים יחד את שתי התערובות, היבשה והרטובה, ומניחים למשך חמש דקות בקערה.

 מוסיפים את התפוחים ואת החמוציות לתערובת, ומעבירים לתבנית משומנת. 

 מפזרים למעלה את האגוזים, ומכניסים לתנור שחומם לחום של 180 מעלות למשך כחצי שעה. 

 מוציאים מהתנור, מעבירים לקעריות, מוזגים מעט חלב קר ומגישים. בתיאבון!!

  נ.ב. - אפשר לוותר על החמוציות ועל האגוזים ,או להחליף אותם בצימוקים או אפילו בפצפוצי שוקולד!

 

התגובות שלכם

  • אלופת העולם
    ח' כסלו תש"פ
    איזה מושלמת הדייסה הזו, ניסינו משהו דומה בבית - תנסו גם, זה ממש טעים!
  • חננאל פרץ
    ח' כסלו תש"פ
    ערוץ מאיר אין כמוכם בעולם אני אוהב אתכם מחיפה עד רומניה תודה רבה לכם אני חולה עליכם!!
  • הודיה מ. [מהממת]
    ז' כסלו תש"פ
    איזה תמונה יפה של הזוהר הצפוני
  • אורה הויזר
    ז' כסלו תש"פ
    יפה מאוד! חמוד! מעניין לראות עוד תמונות של מעינות שם
  • סוד כמוס
    ז' כסלו תש"פ
    הייתי בפינלנד
  • חסוי
    ז' כסלו תש"פ
    טוב לדעת חחח ומגניב שהשמש לא שוקעת שם
  • רחל לאה
    ז' כסלו תש"פ
    וואי זה בדיוק בשבילי
  • לוי יצחק אבני
    ז' כסלו תש"פ
    זה מאוד יפה
  • איילת אוחיון
    ח' כסלו תש"פ
    שנייה
  • יהודית אייזשטיין
    ח' כסלו תש"פ
    אחותי לא מותרת על דיסת קואקר