אשליות אופטיות
אשליות אופטיות
שלום ילדים!
כאן ד'ר פולקע שמאחל לכולכם פורים שמח!
מגילת אסתר זה גם מלשון 'הסתר', וגם התחפושות מעבירות את אותו מסר: אם נסתכל על פני השטח, דברים יכולים להיראות לנו בצורה מסוימת, כשבמציאות הם לגמרי שונים.
אחת הדרכים המדעיות לראות את העניין הזה, היא בעזרת אשליות אופטיות. קחו אשליית לוח השחמט, למשל, שמופיעה כאן למטה. תסתכלו על משבצת A ומשבצת B - מי בהירה יותר?
ברור ש -B, נכון?
אז האמת היא שלא. הן בדיוק באותו הצבע!
תראו:
כאן, מישהו צייר פס בין שתי המשבצות, וכך רואים שהצבע שלהם שווה. מדהים! ולמרות שאני יודע את זה, אני לא מפסיק לראות את B בהיר יותר…
והנה משולש קניזה:
רואים את המשולש הלבן הבולט? אם תביטו היטב, תראו שהוא לא מצויר בכלל! אז מאיפה הוא הוא צץ?
הנה הסבר קצר לאשליות: את מה שקולטות העיניים שלנו, מפרש המוח, וזה מה שאנחנו רואים בסופו של דבר. והמוח שלנו חכם! הוא בודק את המידע שיש לו, ואנחנו רואים את התמונה בהתאם. אם נקח את אשליית השחמט, הריבוע שנראה לנו בהיר יותר, נמצא בצל של הגליל. נכון שכשמשהו נמצא בצל, הצבע שלו נראה כהה יותר? אז המוח אומר לנו: רבוע Bהוא בצל, אז תדע לך שהצבע האמיתי שלו בהיר יותר...זה נקרא 'קביעות צבע' שהמוח דואג לסדר לנו. גם אם חפץ נמצא במקום בו הצבע נראה בו בהיר או כהה יותר, נבין שמדובר באותו צבע.
המוח שלנו גם יודע שכשחפצים מונחים על חפצים אחרים, הם מסתירים חלקים מהם. במשולש קניזה, הצורה בה מונחים ה'פקמנים' מתאימה בדיוק למשולש שמונח עליהם, וזה מה שהמוח שלנו בוחר לראות.
אתם מוזמנים לחפש עוד אשליות מגניבות בספרים או ברשת - יש דברים מדהימים!
התגובות שלכם
משה חננה בן בננה.
י"ב אדר ב תשע"וגוגי
כ"ח אייר תשפ"גתהילה אהרונוביץ
י"ד אדר ב תשע"וחני ווגנר
ט"ו אדר ב תשע"ואוריה
ט"ו אדר ב תשע"וזרש
ט"ו אדר ב תשע"ונטע גונצ'ל
ט"ו אדר ב תשע"וסמוי
ט"ו אדר ב תשע"ואלה
י"ז אדר ב תשע"ואילת יחזקאל
י"ז אדר ב תשע"ושוש
י"ז אדר ב תשע"ו