הידעת - אוריגמי
השבוע חל 'יום האוריגמי', וזו הזדמנות נפלאה ללמוד על היכולת לקחת פיסת נייר אחת וליצור באמצעותה כמעט כל דבר העולה על דעתנו.
• מקור המילה - מקור המילה 'אוריגמי' הוא בשפה היפנית, אך למעשה מדובר בצירוף מילים 'אורי - קאמי' אשר כאשר הוגים אותן יחדיו, המילה 'קאמי' משתנה ל'גאמי' וכך נוצרה המילה 'אוריגמי'. 'אורי' ביפנית זה קיפול, ו'קאמי' - פיסת נייר, וביחד 'קיפול פיסות נייר'.
• קצת היסטוריה - בהתחלה, קיפולי נייר היו פעולה השמורה לעשירים בלבד, שכן הנייר היה יקר מאוד ולא יוצר בכמויות גדולות, אך עם השנים האוריגמי הגיע גם לשאר חלקי העם והפך לחלק מרכזי בתרבות היפנית. בסוף המאה ה-19, היפנים החלו לשלב את האוריגמי גם בתוכנית הלימודים של גני הילדים, בהשפעת שיטת החינוך 'פרובל' הדוגלת בלימוד באמצעות משחק. עם שילוב האוריגמי בגני הילדים, חל מעבר מיצירת אוריגמי מדפי נייר לבנים, לאוריגמי מדפים מרובעים וצבעוניים, אשר היו הדפים המועדפים על ידי הילדים.
יש לציין שלנייר מקום של כבוד גם בתחומים אחרים בתרבות היפנית. הוא שימש לבניית קירות הפרדה בין חלקי הבית השונים, יצירת מניפות וכתיבה קישוטית (קליגרפיה).
• פיסת נייר אחת - רוב יצירות האוריגמי מיוצרות על ידי קיפולים שונים של חתיכת נייר אחת, ללא שימוש בדבק או במספריים.
כיום יצירות נחשבות ליצירות אוריגמי גם את הוכנו מחומרים אחרים, אך בתנאי שהתנאים האחרים נשמרים.
• שפת האוריגמי - לקיפול האוריגמי יש מספר הוראות פשוטות וסימנים מוגדרים, אשר כל מי שרוצה להתחיל לקפל לומד אותם היטב. העקרונות הללו נכונים בכל העולם, ולכן אפשר לקפל יצירות שהומצאו על ידי אומנים שונים ברחבי העולם, בלי צורך להבין את שפת הדיבור שלהם.
קרדיט תמונה: Liat765, הוראות קיפול אוריגמי, CC BY-SA 4.0
• אוריגמי בהנדסה - מהנדסים יכולים להשתמש בטכניקות קיפול האוריגמי וליישם אותם בתחומים שונים, ובעיקר בתהליך התכנון של מבנים ועצמים הנפתחים ונסגרים. רוברט לאנג, פיזיקאי ואומן אוריגמי אמריקאי, משלב את שני תחומי הידע המרכזיים שלו ליצירת פתרונות הנדסיים מעניינים. לדוגמה, הוא פיתח כרית אוויר קטנה וקומפקטית לרכב אשר במקרה הצורך מתנפחת ועוזרת להגן על חיי הנוסעים. דפוסי הקיפול השונים שפיתח (דפוסים העושים שימוש במתמטיקה ובעקרונותיה) שימשו גם את חברת נאס'א בתהליך פיתוח טילים!
בתמונה: רוברט לאנג בוחן יצירת אוריגמי שקיבל מאחד ממשתתפי הרצאתו בונקובר.
קרדיט תמונה: Eviatar Bach, Robert J. Lang at PIMS 7, CC BY-SA 3.0
• סגן אלוף קיפול - לפני 13 שנה, סגן אלוף במילואים אילן גריבי פרש משירות הקבע בחיל המודיעין הישראלי לאחר 25 שנים. באותה התקופה, אילן החליט שהוא רוצה להיות אמן אוריגמי. כבר בהיותו נער צעיר הוא לימד את עצמו את אומנות קיפול הנייר מקריאה בספרים, אך לאחר פרישתו מהצבא אילן החליט להפוך אהבה זו למקצוע.
בתמונה: אמן האוריגמי והמעצב אילן גריבי. קרדיט תמונה: Copyright holder: Ilan Garibi, Ilan Garibi, CC BY-SA 3.0
אחת המטרות המקצועיות שלו הייתה להצליח ליצור דגם אוריגמי מקורי לגמרי, שאף אחד לא יצר לפניו. לא רק שאילן הצליח ליצור דגם כזה, עם השנים הוא יצר 200 דגמים חדשים, ואף הציג את דגמיו במגוון תערוכות נחשבות. אך אילן לא הסתפק בכך, והחליט לאתגר את עצמו במשימה חדשה - לנסות לקפל דגמי אוריגמי מחומרים שאינם נייר, ובעיקר חומרים שמטבעם לא אוהבים להתקפל.
אילן הצליח לקפל וליצור דגמים, חפצים ויצירות מפחי ברזל, כסף, נירוסטה, עץ, עור, בד ואפילו זכוכית!
בתמונה: קוביות מתכת בעיצוב אילן רגיבי. קרדיט תמונה: Ilan Garibi creator QS:P170,Q41791950, Ilan Garibi - Metal Cubes, CC BY-SA 3.0
היצירות של אילן זוכות להצלחה רבה בארץ ובעולם, ומאחוריהן עומדת מחשבה רבה, תכנון מדויק לפרטי פרטים, וכמובן המון המון סבלנות.
• אוריגמי בערוץ מאיר לילדים - רוצים ליצור קופסא לחידודים? או אולי מטוס שהוא גם יעה? בסרטוני הנוסטלגיה הבאים, אבישי שטרית מלמד כמה קיפולי נייר נחמדים!
התגובות שלכם
דבורי החרישנקית
ז' כסלו תשפ"בחסויה
ז' כסלו תשפ"באבישג
ז' כסלו תשפ"באלייייייייייי ח.
ז' כסלו תשפ"בתהלה קולבקר
ז' כסלו תשפ"באסתי
ז' כסלו תשפ"באפרת
ז' כסלו תשפ"בסוכן סמוי
ז' כסלו תשפ"בא.ב
ז' כסלו תשפ"בהגדולה
ז' כסלו תשפ"בעדי
י' אדר ב תשפ"ב