חכמולוגי
השף הצעיר

המטבחון- אז מה זה באמת קטניות?

   דברים שלא ידעתם על... קטניות!

  בפסח, מדברים הרבה על קטניות. עם קטניות, בלי קטניות, בלי קטניות אבל עם לפתית... אבל מהם בכלל קטניות?

מבחינה מדעית, הקטניות הם משפחת צמחים, שמתאפיינת בכך שהזרעים שלה גדלים בתוך תרמיל. ראיתם פעם תרמיל של אפונה? הנה כמה דוגמאות לקטניות: גרגרי חומוס, אפונה, עדשים ופול.

לקטניות תכונה מיוחדת: בעזרת חיידקים מיוחדים החיים על שורשיהם, הם מסוגלים לקלוט את גז החנקן מהאוויר. החנקן חשוב מאוד כמדשן לאדמה, לכן יש תועלת גדולה בגידול קטניות בשדה.

מבחינת ערך תזונתי, הקטניות מזינות מאוד. הן מכילות חלבונים, פחמימות, סיבים וויטמנים. צמחונים רבים משתמשים בהם כמקור לחלבון, שבדרך כלל מתקבל מאכילת בשר.

 אך בואו נחזור רגע לפסח: אורז, למשל, הוא לא קטנית אלא סוג של דגן (שלא נכלל בחמשת מיני דגן שהגדירו חז'ל.) הסיבה שאשכנזים לא אוכלים אותו בפסח היא סיבה הסטורית: את הקטניות ואת האורז היו מאכסנים בארצות אשכנז בשקי החיטה, והיה נוצר ערבוב בינהם. כיון שאיסור חמץ הוא כל-כך חמור, נמנעו מלהסתכן בכך שגרגר חיטה ימצא את דרכו לצלחת האורז או החומוס שלנו. יש גם דימיון בינהם שעלול לבלבל. 

 

ומה הקטע עם הלפתית?

  לפתית היא צמח הקנולה, ממנו מכינים שמן.

יש מחלוקת אם לפתית היא קטנית או לא, ולכן יש הבדלי מנהגים.

  בכל אופן, גם אם אתם אוכלים קטניות או לפתית בפסח וגם אם לא,

 העיקר שיהיה לכם חג כשר ושמח

התגובות שלכם

  • אורה הויזר
    ט' ניסן תשע"ט
    אבא שלי אשכנזי ואנחנו לא אוכלים קטניות בפסח!
  • חסוי
    ט' ניסן תשע"ט
    וואי ממש לא ידעתי את זה לפני כל הכבוד לערוץ מאיר
  • תותי
    י' ניסן תשע"ט
    אאוווווווווווו אפילו חבר שלי אסי צובל הוא אכל את זה
  • ידידיה בן שלמה
    ח' ניסן תש"פ
    אבא שלי תימני אז אנחנו אוכלים קטניות
  • נגארי
    י"א ניסן תש"פ
    אנחנו ספרדים ואנחנו אוכלים קיטניות ושרויה
  • המלכה שלכם
    י"ב ניסן תש"פ
    אני אשכנזית משתי הצדדים (גם מאבא וגם מאמא) ואנחנו לא אוכלים קטניות בפסח...
  • אוריה בוצקו
    י"ד ניסן תשע"ט
    אנחנו אשכנזים ואנחנו לא אוכלים קיטניות בפסח
  • יעלי
    י"ב ניסן תשע"ט
    אנחנו לא אוכלים קטניות וגם ולא שרויה כי אנחנו מחמירים
  • ק.ש.
    כ' ניסן תשע"ט
    אם כבר מדברים אז אנחנו חבדניקים ולא מכניסים לבית לא קטניות לא שרויה וכמעט כל דבר שהוא תעשייתי גם לא נכנס לבית. את כל הירקות והפירות שאנחנו כן אוכלים (יש כאלה שלא) אנחנו מקלפים משתמשים רק במלח גס ולא דק ובסוכר שהתבשל קודם החג ולא בסוכר רגיל והרשימה רק מתארכת. ואני חושבת שבלי כל ההידורים האלה לא הייתי מרגישה פסח ואני שמחה שזה מה שאנחנו עושים בבית.