הידעת - זוהר הקוטב
אנו נמצאים בעיצומו של חג האורות, וזו בדיוק הזדמנות נהדרת ללמוד על אחת מתופעות הטבע היפות ביותר שיש, תופעה הנקראת 'זוהר הקוטב', המוכרת גם בשמות 'הזוהר הצפוני', 'אורות הצפון' ו'אורורה'.
• מה זה בכלל? אורות הצפון הם אורות בגוונים ירקרקים (אך לפעמים גם אדומים, צהובים, כחולים וסגולים) המופיעים לפעמים בשמי הקוטב הדרומי והקוטב הצפוני. האורות מופיעים בצורות ודפוסים שונים (קווים, קשתות, גלים, צורות לא מוגדרות), וכדי לראות אותם, לא מספיק להיות באזור קרוב, אלא יש צורך ללכת למקום חשוך, הרחק ממקומות יישוב עירוניים שקיים בהם זיהום אור.
• איך בדיוק נוצרים האורות? סביב כדור הארץ ישנן מעין 'חגורות' של חלקיקים בעלי מטען מגנטי. חגורות אלו נקראות 'חגורות ואן אלן' והן נמצאות באזור מיוחד באטמוספרה שבו השדה המגנטי של כדור הארץ רגיש ומגיב ל'רוח השמש' - חלקיקים טעונים שמקורם בשמש.
כשיש פעילות מוגברת של השמש, בחגורות מתחיל להיווצר 'עומס יתר' של חלקיקים. החלקיקים הללו מתחילים לרדת כלפי מטה ונפגשים באטמוספרה עם מולקולות של חמצן וחנקן. המפגש של החלקיקים הטעונים יחד עם מולקולות החמצן (הטעונות גם הן), יוצר מצב בו יש צורך בשחרור אנרגיה, והשחרור הזה מתבטא בצורה של אור, הלא הוא ' זוהר הקוטב'.
• תמונה שווה יותר - מסתבר שאורות זוהר הקוטב נראים טוב יותר במצלמה מאשר בעין האנושית!
• חלון הזדמנויות - תיירים הרוצים לצפות בזוהר הקוטב מקרוב, מגיעים למדינות הסמוכות לקוטב הצפוני
(איסלנד, צפון רוסיה, קנדה, אלסקה, וגרינלד) דווקא בחודשי החורף ולא בקיץ. למה? כי בחודשי הקיץ כמעט שאין שעות חושך, הנדרשות עבור צפייה בזוהר הקוטב. לדוגמא בקיץ האיסלנדי, בכל יממה יש למעלה מ-20 שעות אור! מה שאומר שהאיסלנדיים הולכים לישון בקיץ כל לילה כשהשמש עדיין לא שקעה. בחורף - המצב הפוך. שעות האור מעטות מאוד, מה שמאפשר לתיירים לנסוע למקומות מרוחקים ולצפות בזוהר הקוטב ללא הפרעות של זיהום אור.
• ועכשיו, לתחזית - לא רק זיהום אור יכול להפריע לצפייה בזוהר הקוטב. כדי להצליח לראות את האורות, יש צורך בראות טובה ועננות אפסית. אם יש עננים בשמיים - אי אפשר לראות את האורות בצורה מיטבית. גם אם הפעילות האלקטרומגנטית של השמש אינה חזקה - הסבירות להצליח לצפות באורות יורדת. ישנם אפליקציות ואתרים המספקים למתעניינים שירותי תחזית 'זוהר הקוטב', וכך מסייעים להם להבין האם התנאים השונים יהיו מתאימים לצפייה באורות, או שעליהם להמתין מספר ימים או ללכת לאזורים אחרים שבהם אנשים דיווחו כי הצליחו לצפות באורות.
• לא לבד - בזכות טלסקופ החלל 'האבל' והגששית 'ג'ונו', גילו מדענים כי גם בכוכבים שבתאי וצדק מתרחשת תופעה הדומה לתופעת 'זוהר הקוטב'. התופעה מעט שונה, אך מופע אורות מרהיב מתרחש גם שם.
חג אורים שמח!
התגובות שלכם
הלל
כ"ט אלול תשפ"במישהי
כ"ח כסלו תשפ"באדל להט
כ"ט כסלו תשפ"בתמי ח
כ"ח כסלו תשפ"ביוסף חיים
כ"ח כסלו תשפ"במעיינוש
כ"ח כסלו תשפ"בסוד כמוס
כ"ח כסלו תשפ"בחסוי\ה
כ"ח כסלו תשפ"בתמי ח
כ"ח כסלו תשפ"במועלם
כ"ח כסלו תשפ"באפרת המלכה כבוד
כ"ח כסלו תשפ"בHalel Sara
כ"ח כסלו תשפ"בחב
כ"ח כסלו תשפ"באביגיל סבג
כ"ח כסלו תשפ"בלא מגלה
כ"ח כסלו תשפ"בזסזס
כ"ט כסלו תשפ"ביצחק בוארון
ב' טבת תשפ"באילה - עורכת תוכן (לשעבר)
ג' טבת תשפ"ב