חג הסוכות הסתיים, פירקנו את הסוכות וחזרנו לבתים.
אך ברחבי העולם ישנן תרבויות של מגורים בבתים לא שגרתיים במשך כל ימי השנה!
מונגוליה היא אחת המדינות בעלת מסורת ותרבות ארוכה של נדידה ממקום למקום, ומגורים באוהל מיוחד הנקרא יורט (ונקרא בפי המקומיים גם בשם 'הגר').
היורט עשוי ממבנה עץ מתקפל המכוסה בפרוות כבשים. המונגולים הם עם של נוודים הנודד עם הצאן, ממש כמו הבדואים אצלנו, והם נושאים את ביתם איתם במסעות. כיום מרבית המונגולים אינם מקיימים את אורח החיים הזה, אך יותר משליש מתושבי מונגוליה ממשיכים את מסורת הנוודות.
• על הגלובוס. מונגוליה היא מדינה במזרח אסיה, הגובלת ברוסיה (בצפון) ובסין (בדרום). המדינה מישורית ברובה, למעט אזור הררי בצפון ובמערב. מונגוליה אינה גובלת בים, אך יש בה אגמים רבים, וביניהם אגם חובסגול, שהוא אחד האגמים המתוקים הגדולים באסיה.
• אקלים. האקלים במונגוליה נחשב לאקלים קיצוני. הבדלי הטמפרטורה בין היום והלילה, ובין העונות השונות הם קיצוניים במיוחד. בחודשי החורף הקרים הטמפרטורות יורדות אל מתחת ל-20 מעלות, ובחודשי הקיץ הן יכולות להגיע ל-40 מעלות באזור מדבר גובי אשר בחלקה הדרומי של המדינה.
• שני קולות בו זמנית. השירה המונגולית נקראת שירת ה'חומי'. האנשים היודעים לשיר שירה מיוחדת זו, מסוגלים להוציא מגרונם שני קולות בו זמנית, על ידי שליטה בסרעפת. לרוב, את השירה מלווה כלי נגינה הנקרא 'מורין חור' אשר פירושו בעברית הוא 'כינור הסוס'. לכלי זה שני מיתרים, ובקצה צווארו ישנו גילוף בצורה של ראש סוס. 'כינור הסוס' מגיע בגדלים שונים, אך הוא עדיין קטן יחסית כדי שיהיה אפשר לשים אותו על גבי גמל ולהמשיך בנדידה.
תה מונגולי
התה המסורתי של המונגולים הוא תה מיוחד מאוד... למה? כי התה שלהם הוא תה... מלוח!
כן! את מקומו של הסוכר בתה המונגולי מחליף המלח.
המונגולים מכינים את התה המסורתי מעלי תה מיובשים, חלב, מים ומלח.
קרדיט תמונה: N509FZ, Suutei tsai at Inner Mongolia Jinjiang International Hotel (20171007092308), CC BY-SA 4.0
מכיוון שאנחנו משערים שתה כזה הוא לא בדיוק 'כוס התה שלכם', הנה מתכון לתה שגם הוא קצת שונה מהתה הרגיל, אבל הוא כן מתוק וטעים :)
תה פירות קר (מתאים לכוס אישית)
אין להכין את המתכון ללא מבוגר אחראי.
מצרכים:
• עלי תה אהובים או 2 תיונים של תה אהוב.
• פירות לבחירתכם
• כפית סוכר
• מים חמים
הוראות הכנה:
שמים את עלי התה או את שני התיונים הרצויים בכלי חסין חום עם מכסה (כלי שאפשר לשפוך לתוכו מים חמים), שיכול להכיל לפחות שתי כוסות מים.
מוסיפים כפית אחת סוכר, או שתיים, לפי טעמכם.
מרתיחים מים, בליווי מבוגר, ושופכים כוס של מים חמים אל תוך הכלי, ומערבבים בזהירות.
מוסיפים בזהירות את הפירות שבחרתם.
ניתן להוסיף פרוסות לימון, תפוז, תותים, אוכמניות וכו'.
אנחנו בחרנו להוסיף אוכמניות ותותים קפואים.
ממתינים עד שהמים מתקררים מעט.
מכסים בעזרת המכסה ומכניסים לקירור נוסף במקרר.
חשוב לקרר את התה בתהליך קירור איטי במקרר ולא באמצעות קוביות קרח, כדי שהתה יהיה טעים וחזק יותר.
לאחר שהתה קר מאוד - מעבירים אותו לכוס ומגישים!
לרוויה!
התגובות שלכם
פז וינברגר
כ"ה תשרי תשפ"אלא מגלה
כ"ה תשרי תשפ"אהלל
כ"ה תשרי תשפ"אאסתי
כ"ה תשרי תשפ"אמתניה
כ"ה תשרי תשפ"אנריה המלך
כ"ה תשרי תשפ"אאורי וינברגר
כ"ה תשרי תשפ"אלא משנה
כ"ה תשרי תשפ"אתהלהברוריהלוילדקני
כ"ה תשרי תשפ"אאורה הויזר
כ"ה תשרי תשפ"אאיילה
כ"ה תשרי תשפ"אאילה - עורכת תוכן (לשעבר)
כ"ו תשרי תשפ"אאיילה
כ"ט תשרי תשפ"אשירה נחמה המלכה
כ"ה תשרי תשפ"אהללי רחל בלומרט
כ"ה תשרי תשפ"אאביטל
כ"ה תשרי תשפ"אאני
כ"ח תשרי תשפ"אתמר
כ"ה תשרי תשפ"אאביגיל סבג
כ"ה תשרי תשפ"אשמשון השימושי
כ"ה תשרי תשפ"אנטע
כ"ה תשרי תשפ"אאילה - עורכת תוכן (לשעבר)
כ"ו תשרי תשפ"אחסוי 2 או 3
כ"ה תשרי תשפ"אישי גרינפלד
כ"ה תשרי תשפ"אבצלאל
כ"ה תשרי תשפ"אאנאל
כ"ה תשרי תשפ"אבננה
כ"ה תשרי תשפ"אשירה
כ"ה תשרי תשפ"אהראל
כ"ו תשרי תשפ"אסודי
כ"ו תשרי תשפ"אנאוה
כ"ו תשרי תשפ"אאילה - עורכת תוכן (לשעבר)
כ"ו תשרי תשפ"אאני ממש מצחיקה????
כ"ו תשרי תשפ"אתהילה
כ"ז תשרי תשפ"אתהילה
ל' תשרי תשפ"אשירה המושלמת
כ"ז תשרי תשפ"אא.ח.מ. שמי
א' חשון תשפ"אאיילה
א' חשון תשפ"איועצת בת ה11
ב' חשון תשפ"א